Blog

Eladó, de rezsiéhes

2022-10-22
A frissen piacra dobott eladó ingatlanok jellemzően nagy energiaigényűek, amikre legalább 5 millió forintot rá kellene költeni - csak nincs miből...

20% csak szépséghibás

 

Az elmúlt hónap során eladásra kínált ingatlanok többsége erősen felújításra szorul - legfőképpen energetikailag. Nem véletlen, hogy a tulajdonosok szabadulni akarnak tőlük. Az eladók 54%-a bevallottan azért akarja értékesíteni az ingatlanát, mert tart a rezsiköltségtől, de felújításra nincs szabad tőkéje.

 

                                           

A rezsiköltség annyira jellemző probléma az eladósorban lévő ingatlanok körében, hogy a felújítandó állapotban lévők 80%-a kifejezetten rezsiokokból került piacra.


 

Mire kellene költeni?

 

Az Ingon felmérése szerint átlagosan 5 millió forintot kellene költeni az energiazabáló ingatlanok alapvető felújításaira, azonban nem csak a tőke-, de a szakemberhiány is gátló tényezőként jelentkezik a tulajdonosok életében.

 

A leginkább tipikus, magukra várató felújítási munkálatok:

  • nyílászárócsere
  • fűtés-korszerűsítés
  • szigetelés
  • tetőcsere
  • napelem

 

 

                                          Az eladó ingatlanok harmada minden szempontból felújításra szorul: nem csak energetikai, de esztétikai okokból is.

 

Az eladó ingatlanok harmada minden szempontból felújításra szorul: nem csak energetikai, de esztétikai okokból is.

 

Kik az eladók?

 

Elsősorban azok az átlagjövedelemből élők tartoznak az eladók közé, akik kimaradtak az elmúlt évek nagy pénzosztásaiból: a gyermektelenek és a nyugdíjasok.

 

Azok, akik már tisztában vannak azzal, hogy nem fogják tudni kifizetni egykönnyen a rezsiköltséget a téli hónapokban, akár nagyob árengedményre is hajlandóak lennének annak érdekében, hogy túladjanak az ingatlanukon. Más kérdés, hogy ha sikerrel járnak, utána hol fognak lakni, hiszen a kialkudott pénzen nem biztos, hogy hozzá tudnak jutni egy kevésbé energiafaló ingatlanhoz, amit fenn is tudnak tartani.

 

Annyival olcsóbb, mint amennyit rá kell költeni

 

Átlagosan kb. 7%-ot, azaz 4 millió forintot engednének az ingatlanok árából az eladók - ami teljesen korrekt annak fényében, hogy a felújítás költségei nagyjából ugyanannyiba fájnak.

 

A fentiek jól mutatják, hogy szép lassan, de fordulat következhet be a hazai ingatlanpiacon, ahol az eladók uralmát felválthatja a vevők királysága.

 

Forrás: vg.hu

У Вас є нерухомість на продаж або якраз шукаєте нерухомість?
Надайте свої дані і ми допоможемо.

Я прчитав і приймаю Політику Конфіденційності
Надіслати повідомлення